İdrar kaçırma sorunu, dünya genelinde milyonlarca insanın yaşadığı önemli bir sağlık problemidir. Hastaların önemli bir bölümü bu şikayetle doktora başvurmaktan çekindiği için kaç kadının bu şikayeti yaşadığını mevcut istatistiklerden anlamak mümkün değildir. Bunun yanı sıra toplum genelinde yaş ilerledikçe idrar kaçırma sorunun yaşanmasının doğal bir süreç olduğuna dair bir inanış vardır. Buna karşın idrar kaçırma sorunu kişinin yaşam kalitesine büyük zarar veren, sosyal yaşantıyı ve kişinin psikolojisini olumsuz etkileyen bir problemdir.
Normal koşullar altında idrar depolama ve yapma işlevinin kontrolü beyin ve mesanedeki kaslar ve sinirler tarafından gerçekleştirilir. Mesane belli oranda idrarı depolayabilir. Mesane kendi kapasitesini doldurduğunda kişide idrar yapma hissi meydana gelir ve mesanenin boşaltılması gerekir.
Bu aşamada artan mesane içi basıncına rağmen kaslar idrar kaçırmayı önlerler. Ancak bu kaslar görevini yerine getirmekte yetersiz kaldığında idrar kaçırma şikayeti meydana gelir. Günümüzde gelişen robotik cerrahi yöntemi sayesinde idrar kaçırma şikayetleri kolaylıkla giderilebilmektedir. Adana robotik cerrahi, idrar kaçırma sorununun robotik cerrahi ile çözümünü sizler için anlattı.
İdrar kaçırma sorunun stres inkontinans, miks, aşırı aktif mesane ve taşma şeklinde dört farklı türde sınıflandırılması mümkündür. Kişinin pelvik kaslarındaki zayıflamalardan kaynaklı olarak yaşanan idrar kaçırmalar stres inkontinansı olarak adlandırılır. Bu gibi sorunlar özellikle ileri yaştaki kadınlarda daha çok karşımıza çıkar.
Bunun haricinde aşırı aktif mesane yani aciliyet inkontinansından kaynaklanan idrar kaçırmalar ise beynin mesane boş olsa bile mesane boşalmasına dair sinyaller göndermesi sonucunda yaşanır. Miks yani karışık kaçırma türü bu ikisinin bir arada yaşandığı vakaları ifade eder. Son olarak taşma inkontinansı ise mesanenin taşıyabileceğinden daha fazla miktarda idrar alması halinde yaşanan sızmaları ifade eder.
İdrar kaçırma sorunun tedavileri üç başlık altında incelenir. Bunlar önleyici tedaviler, ilaç uygulamaları ve cerrahi müdahalelerdir. Bu tedavi yöntemlerinden hangisinin uygulanacağına hastanın kendine özgü faktörler ve hastalığın durumu dikkate alınarak karar verilir.
Günümüzde tıbbi teknolojinin en gelişmiş unsurlarının başında gelen robotik cerrahi yöntemi giderek yaygınlaşıyor. İdrar kaçırma şikayetinin tedavisinde son derece başarılı biçimde kullanılan robotik cerrahi yöntemi sayesinde pelvik organlardaki sarkmalar, idrar kesesi veya rahim sarkmaları da başarı ile giderilebilmektedir.
Robotik cerrahi yönteminde bir santimetreden daha küçük minimal kesiler açılır. Bu sayede hastalar bir gün gibi kısa bir sürede taburcu edilebilmektedir. Ameliyatın ardından hissedilen ağrı şikayeti minimal düzeydedir. Hasta kısa bir sürede günlük yaşantısına geri döner. Robotik cerrahi operasyonlarında hata riski minimuma inerken başarı oranı ise maksimum seviyelere çıkar. Robotik cerrahi sonrası idrar kaçırma sorununun tekrar etme olasılığı ise ancak yüzde on civarındadır.