Robotik Dermoid Kist Ameliyatı

Robotik Dermoid Kist Ameliyatı

Dermoid kistler yumurtalık tümörlerinden ve kadın overlerindeki üreme hücrelerinden türeyen iyi huylu tümörleri ifade eder. Üreme çağındaki 15 – 45 yaş arası kadınlarda en sık rastladığımız iyi huylu tümörlerdir. Günümüzde manyetik rezonans ve ultrasonografi gibi tetkikler sayesinde daha çok dermoid kist tanısı konulmaktadır. Dermoid kistler germ hücrelerinde gelişir. Bu da kistin içerisinde saç, diş, yağ, kıl, kıkırdak ve deri parçası gibi dokular bulunabilmesine neden olur. Dermoid kistlerin tedavisinde robotik cerrahi yöntemi başarı ile kullanılmaktadır.

Sayfa İçeriği

Dermoid Kistler Nasıl Bulgu Verirler?

Birçok kadında dermoid kistler herhangi bir belirti göstermez, şikayete yol açmaz veya bulgu vermez. Yani bir bakıma asemptomatik kistler olduğunu söyleyebiliriz. Buna karşın kistlerin büyüklüğünden kaynaklı olarak hastalık bazı şikayetler yaşanabilir. Büyük boyuttaki dermoid kistler, içeriğinde bulunan yağdan ötürü karın içerisinde yükselir ve hasta tarafından hareketli bir kitle olarak elle hissedilebilir.

Dermoid Kistler Patlar Mı?

Nadiren de olsa bazı olgularda dermoid kistler hastanın karın içine sızma gerçekleştirilebilir. Bu durumda ağrı şikayetine yol açabilir.

Dermoid Kist Kendi Etrafından Döner Mi?

Dermoid kistlerin içeriğinde yağ olduğu için çoğu zaman hastanın karnının içinde serbest şeilde dolaşabilirler. Bu serbest yüzme esnasında dermoid kistin içerisinde yer aldığı yumurtalık, kendi kan damarlarının çevresinde dönebilir. Bu da ağrılı ve acil müdahale gerektiren bir durum olan over torsiyonuna yol açabilir. Bu gibi durumlarda zamanında müdahale edilebilirse yumurtalığın yeniden kendi çevresinde ters yöne dönüp kanlanması düzeltilebilmektedir. Bu sayede hastanın yumurtalıkları kurtarılabilir. Bu gibi durumlarda kapalı yani laparoskopik cerrahi veya robotik cerrahi yöntemi tercih edilir. Aynı operasyonda yumurtalığın dönmesine yol açan dermoid kist de çıkartılabilmektedir. Çıkartıldıktan sonra dermoid kist incelenmek üzere patoloji laboratuvarına gönderilir.

Dermoid Kistler Kansere Dönüşür Mü?

Dermoid kistlerin kansere dönüşme ihtimalini sayısal olarak ifade etmemiz gerekirse binde 2 düzeyindedir. Bu risk 45 yaş üzeri kadınlarda, 10 santimetreden büyük ve hızlı büyüyen dermoid kistlerin varlığında daha da yükselmektedir. Bu gruptaki hastalar için derhal ameliyat önerilmektedir.

Dermoid Kist Tanısı Nasıl Koyulur?

Dermoid kistlere dair tanı konulurken temel tetkik ultrasonografi yöntemidir. Dermoid kistlerin ultrason cihazındaki görünümleri, son derece tipik ve kendisine özgüdür. Parlak ve beyaz renkte görünür ve bu sayede doğru tanı koymak kolaylaşır. Dermoid kist açısından şüpheli bulunan olgularda kimi zaman manyetik rezonans yani MRG tetkiki de kullanılabilmektedir. Bu yöntem özellikle dermoid kistlerin sayısı ve yerleşimi hakkında daha detaylı fikir edinmemizi sağlar.

Dermoid Kist Olduğunda Yumurtalık Alınır Mı?

Dermoid kistlerin tamamına yakını kişinin yumurtalıklarına zarar vermeden çıkartılabilmektedir. Nadiren dermoid kistle birlikte yumurtalığın çıkartılması gerekebilir. Ancak genç yaştaki hastalarda ve çocuk sahibi olmak isteyen hastalarda dermoid kistlerin çıkarılması sırasında yumurtalığın korunması mümkündür.

Dermoid Kist Tekrar Eder Mi?

Dermoid kistlerin tümüyle çıkartılması halinde hastalığın nüks etme ihtimali son derece düşüktür. Fakat o sırada yumurtalıkta başka bir yerde küçük bir dermoid kist varsa ve ameliyatla tespit edilmediyse o kistler ilerleyen zamanda büyüyebilir ve yeniden cerrahi müdahale gerekebilir.

Dermoid Kistler İçin Açık Ameliyat Mı Robotik Cerrahi Mi?

Yumurtalıklarda yer alan dermoid kistlerin cerrahi olarak çıkartılmasında birinci öncelik robotik cerrahidir. Laparoskopik yani kapalı ameliyatlar açık ameliyatlara kıyasla çok daha avantajlıdır. Robotik cerrahi ile gerçekleştirilen dermoid kist ameliyatlarında hastalar çok daha hızlı iyileşirler. Komplikasyon riski düşüktür. Karın içi yapışıklık olasılığı çok daha düşüktür.

Dermoid Kistler Gebeliğe Engel Olur Mu?

Dermoid kistler hamilelik için engel teşkil etmez. Ancak yine de hamilelik düşünen kadınlar gebe kalmadan önce dermoid kistlerini aldırmalıdırlar. Yumurtalıkta dermoid kist varken gebe kalmak, dermoid kistlerden kaynaklanan bazı sorunlar yaşarsa, bu durumun tedavisini zorlaştırmaktadır.

Özetlemek gerekirse dermoid kistler üreme döneminin başında olan kadınlarda çok daha yaygın şekilde karşımıza çıkan iyi huylu yumurtalık tümörleridir. Kendi etrafında dönme tehlikesine karşı dermoid kistlere tanı koyulduktan sonra derhal cerrahi olarak çıkartılması gerekir. Robotik cerrahi ise dermoid kistlerin çıkartılmasında kullanılan en çağdaş ve gelişmiş yöntemdir.

Bize Ulaşın

 Sizi Arayalım