Önlenebilen kanser türlerinden biri olan kolon kanseri vakalarında her geçen gün yeni tanı ve tedavi yöntemleri geliştirilmeye devam ediyor. Son yıllarda robotik cerrahi yöntemi ile gerçekleştirilen kolon kanseri ameliyatları hastaların yaşam kalitesine önemli katkılar sağlamaktadır. Hastalığın nüks etme ihtimalini oldukça düşüren robotik kolon kanseri ameliyatları, kolon kanseri tedavisinin yeni gözdesi…
Kolon kanseri, genellikle ileri yaştaki kişileri etkileyen bir kanser türü olmakla birlikte genç bireylerde de görülebilmektedir. Kolonun içinde meydana gelen polip isimli iyi huylu hücrelerle başlayan sorunlar, zaman içerisinde kolon kanseri ile sonuçlanabilir. Bu poliplerin henüz kansere neden olmadan tespit edilmesi kolon kanserini önlememizi sağlar.
Daha çok ileri yaştaki bireyleri etkilese de her yaşta görülebilen kolon kanseri genetik bozukluklar, hayvansal gıdalar, işlenmiş gıdalar, bağırsaktaki polipler ve kadınlardaki yumurtalık ve meme kanseri hikayeleri ile ilişkilendirilebilmektedir. Bu unsurlar kolon kanseri riskini arttıran faktörler arasındadır.
Kolorektal kanserleri önleyebilmek için ilk olarak risk faktörlerini tanımak gerekir. Örnek vermek gerekirse ilerleyen yaş önemli bir risk faktörüdür. 45 yaş üstü bireylerin kanser tehdidine karşı taramalarını yaptırmaları gerekir. Kolonoskopi tetkiki ile kalın bağırsak analiz edilir. Kolonoskopi poliplerin alınmasını ve tanı konulmasını sağlayan önemli bir yöntemdir.
Kolon kanseri vakalarında özellikle hastalığın ilk aşamalarında belirtiler gözlenmeyebilir. Hastalığın gösterdiği belirtiler kanserin büyüklüğüne ve bağırsaktaki konumuna göre farklılık gösterebilir. Kolon kanserinin gösterdiği belirtileri sıralamamız gerekirse:
Kolon kanseri vakalarının tedavisi hastanın genel sağlık durumu, kanserli dokunun bulunduğu nokta ve hastalığın hangi evrede olduğuna göre şekillenmektedir. Kolon kanserinin tedavisinde radyoterapi, cerrahi, kemoterapi gibi seçenekler söz konusudur. Hastalığın erken evrelerinde cerrahi yöntem tercih edilebilirken ileri aşamalarda ilk olarak kemoterapiye başvurulabilir. Cerrahi tedavi uygulaması mümkün değilse hastanın yaşadığı semptomların hafifletilmesi için radyoterapi ve kemoterapi yöntemlerine başvurulur. Cerrahi tedavi öncesinde tümörün küçültülmesi için radyoterapiye başvurulabilmektedir.
Kolon kanseri ameliyatlarında hastanın iyileşme sürecini kısaltan robotik cerrahi son yılların gözde yöntemi olarak öne çıkıyor. Minimal kesiler üzerinden gerçekleştirilen bu operasyon robotik kollar aracılığı ile bir konsol üzerinden yönetilir. Robotik kollar ve bu kollara bağlanan aparatlar çok geniş bir açı ile hareket edebilmektedir. Kanserli doku vücuttan çıkartılır ve sonrasında kolonun ayrılan bölümleri birleştirilir. Dışkı için yeni bir çıkış yolu açılır ve açılan kesiler kapatılır. Hasta açık ameliyata kıyasla çok daha konforlu bir iyileşme süreci yaşar.
İleri yaş kadar önemli bir risk unsuru da beslenme alışkanlıklarıdır. Kabızlığı önlemek, lifli gıdalarla beslenmek, kolesterol düzeyinin sağlıklı aralıkta kalmasını sağlamak ve sindirim sistemini iyileştirmek kolon kanserine yakalanmamak için alınabilecek önlemlerdir. Hareketsiz yaşam tarzı benimseyen kişilerin kolon kanserine yakalanma riski daha yüksektir. Düzenli olarak fiziksel aktiviteler yapmak kolon kanserine dair riski azaltır. Sigara ve alkol tüketimini azaltarak, obeziteden korunarak kolon kanseri riskinizi düşürebilirsiniz.