Robotik Prostat Kanseri Ameliyatı

Robotik Prostat Kanseri Ameliyatı

Prostat, pelvisin tabanında ve mesanenin alt kısmında bulunan, çevresi ödemli yapılardan oluşan bir organdır. Prostat kapsülünün yan kısmında yer alan sinirler penisin sertleşmesini sağlar. Aynı zamanda idrar tutabilmeyi mümkün kılan kas yapıları da prostat dokusunun yakın komşuları arasındadır. Bu da prostat kanseri ameliyatlarının büyük bir hassasiyetle yapılması gerektiği anlamına gelir. Kanseri doku çıkartılırken sertleşme ve idrar tutmayı sağlayan yapıların zarar görmemesini sağlamak cerrahın başlıca hedefidir. Robotik cerrahi ile prostat kanseri ameliyatlarında geride kanserli bir doku bırakmadan prostatın tümüyle çıkartılması mümkündür. Bunun yanı sıra cinsel fonksiyon ve idrar tutma yeteneğini sağlayan yapıların zarar görmemesi robotik cerrahinin prostat kanseri ameliyatlarında sağladığı en büyük faydaların başında gelir.

Sayfa İçeriği

Robotik Cerrahi Prostat Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Robotik cerrahide kullanılan robotun dört adet çalışma kolu vardır. Bu kollardan biri, hastanın karnının içini görüntülememizi sağlayan kamera içindir. Diğer kollar da cerrahın gerekli müdahaleleri yapmasını sağlar. Hastanın göbek bölgesine açılan minimal kesiler üzerinden vücuda giriş yapılır ve operasyon gerçekleştirilir.

Toplamda beş adet minimal kesi açılır. Operasyonda çıkartılan kanserli prostat dokusu ameliyatın ardından özel bir paketin içerisine alınır. Robotik cerrahi sayesinde hastanın kanama, enfeksiyon ve komplikasyon riski minimuma iner. Hasta çok daha konforlu bir iyileşme süreci geçirir.

Robotik Cerrahi İle Prostat Kanseri Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Hastalığı yalnızca prostat bezi ile sınırlı halde olan, yani herhangi başka bir doku veya organa yayılmamış kişiler için robotik cerrahi prostat kanseri ameliyatı yapılabilmektedir. Hastanın genel sağlık durumu ve başka rahatsızlıkları göz önünde bulundurularak robotik prostat kanseri ameliyatına karar verilebilir.

Robotik Prostat Kanseri Ameliyatı Cinsel Fonksiyonlara Zarar Verir Mi?

Prostat bezi, pelvisin tabanında ve mesanenin alt tarafında bulunur. Çevresinde son derece önemli yapılar yer alır. Örneğin sertleşmeyi sağlayan sinirler, prostat kapsülünün yakınında yer alır. Prostat kanseri ameliyatında kanserli doku çıkartılırken bu sinirlerin zarar görme riski vardır. Ancak robotik cerrahi yönteminde çok daha hassas şekilde hareket etmek, çevredeki diğer yapılara zarar vermeden kanserli dokunun tamamını çıkartmak mümkündür. Yani robotik cerrahi ile cinsel işlevleri sağlayan sinirler korunur ve hasta herhangi bir cinsel işlev bozukluğu yaşamaz.

Robotik Cerrahi İle Prostat Kanseri Ameliyatı Olanların Bilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Operasyondan sonraki ilk birkaç saat süresinde sondadan dolayı idrara sıkışma hissi yaşamanız olasıdır. Bu durumun geçici olduğunu unutmayın.
  • Operasyonda genel anestezi uygulanır. Bu da ameliyatın ardından altıncı saat itibariyle sıvı almaya, 12. Saat itibariyle de normal beslenmeye başlayabilirsiniz.
  • Taburcu olurken doktorunuzun reçete ettiği ilaçları titizlikle kullanmanız gerektiğini unutmayın.
  • Doktorunuz aksi bir şey söylemediyse eğer taburcu olmanızı takiben 7.gün banyo yapmaya başlayabilirsiniz.
  • Taburcu olduktan sonra pansuman yaptırmanıza gerek olmaz.
  • Vücut tarafından emilebilen dikişler kullanıldığı için dikiş aldırmaya gerek kalmaz.
  • Ameliyattan sonraki yedinci gün sonda çıkartılır ve hastanın idrar tutma kabiliyeti test edilir.
  • Operasyondan sonra belli bir süre sert zeminlere oturmamaya dikkat edin.
  • Tamamen iyileşmek için ortalama 6 haftalık bir süreye ihtiyacınız olur.
  • Kabız kalmamaya özen gösterip bağırsak sağlığınızı gözetmeniz gerekir. Bu yüzden lifli ve yumuşak gıdalarla beslenebilirsiniz.

Robotik Prostat Kanseri Cerrahisi Fiyatları Nasıldır?

Robotik Prostat Kanseri Cerrahisinin maliyetleri çeşitli faktörlerden etkilenir. Operasyonun tahmini süresi, hastanede kalması için gereken süre, sağlık kuruluşu ve daha birçok etken operasyonun maliyetleri üzerinde etkili olabilmektedir.

Robotik Prostat Kanseri Ameliyatının Klasik Yöntemlerden Farkı Ne?

Geleneksel açık cerrahi yöntemi ile gerçekleştirilen prostat kanseri ameliyatında hastaya daha büyük bir kesi açılması gerekir. Hem ameliyatı yöneten tıbbi ekip hem de hasta açısından zorlayıcı bir yöntem olan açık cerrahi sonrası iyileşme süreci zorlu ve uzundur. Enfeksiyon riski yüksektir. Prostat kanseri ameliyatında cerrahi alan son derece dardır. Görüş alanı kısıtlıdır.

Buna karşın robotik cerrahi ile gerçekleştirilen prostat kanseri ameliyatları çok büyük kolaylıklar sağlar. Hata riski minimumdadır. Çevredeki sağlıklı dokuların korunması robotik cerrahi ile mümkündür. Hastalarda cinsel işlev bozukluğu ve idrar tutamama sorunu görülmez. Komplikasyon riski çok daha azdır. Kan kaybı minimal düzeyde olur. Hasta çok daha çabuk ve konforlu şekilde iyileşir.

Robotik Prostat Kanseri Ameliyatında Risk Unsurları Nelerdir?

Robotik cerrahi ile gerçekleştirilen prostat kanseri ameliyatlarında anesteziye bağlı bazı komplikasyonlar görülebilir. Nadiren de olsa ameliyat esnasında kanama veya yapışıklıklardan dolayı doktor açık ameliyata dönmeye karar verebilir. Ancak bu durum son derece nadiren yaşanır.

Robotik Prostat Kanseri Ameliyatında Doktorun Önemi

Robotik cerrahi yöntemi, görüntü ve üstün hareket kabiliyeti sağlasa da bu robotu deneyimli bir cerrahın kullanması gerekir. Ameliyatın başarısı sadece cihaza bağlı değil onu kullanan cerrahın tecrübe ve kabiliyetine de bağlıdır.

Robotik Prostat Kanseri Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Ameliyatın süresi çok sayıda etkene göre değişebilir. Prostat dokusundaki tümörün yerleşimi, boyutu, hastanın kilosu, hastanın geçmişte geçirdiği operasyonlar ve başka etkenler ameliyatın süresini etkilemektedir.

Bize Ulaşın

 Sizi Arayalım