Robotik UPJ Darlığı ve Piyeloplasti Ameliyatı

Robotik UPJ Darlığı ve Piyeloplasti Ameliyatı

18 aylık ve daha küçük bebeklerde görülen, UPJ’den kötü idrar geçişinden kaynaklanan durum geçici olabilmektedir. Bu durumlar zaman içerisinde kendiliğinden düzelebilir. Buna karşın UPJ darlık durumları ve darlığın neden olduğu böbrek hasarı, 18 aylıktan küçük bile olsa cerrahi olarak tedavi edilmelidir. Bu aşamadaki bebeklerde söz konusu durumun tedavisinde Pediatrik Konvansiyonel Laparoskopik Cerrahi yöntemi tercih edilmektedir.

Sayfa İçeriği

Bazı bebekler veya çocuklar ilk evrede tespit edilen şiddetli UPJ darlığı durumu gösterseler de aylar içerisinde hızla düzelebilirler. Buna karşın bazı bebek ve çocuklarda herhangi bir iyileşme gözlenmez. Veya daha da kötüleşme eğilimi gösterir. Bu yüzden bu aşamadaki çocuklar yakından takip edilmeli ve her daim gözlem altında tutulmalıdır. Bu konuda ailenin bilinçli olması gerekir. Pediatrik ultrasonografi tetkikleri ile böbrek pelvisindeki genişlemenin düzeyi ölçülmelidir.

Buna karşın UPJ darlığına dair kesin tanı konulan ve zaman içerisinde iyileşme olasılığı bulunmayan vakalarda cerrahi tedavi kaçınılmazdır.

Geleneksel UPJ darlığı operasyonlarında dar olan UPJ bölümü açık cerrahi yöntemi ile çıkartılır ve üreter pelvise tekrardan ağızlaştırılır. Açık cerrahi yöntemi ile gerçekleştirilen pyeloplasti operasyonları diğer böbrek ameliyatlarında olduğu gibi kaburgaların altında geniş bir kesi açılarak uygulanır. Açık ameliyatlar iki veya üç saat boyunca devam edebilir. Açık ameliyatların ortalama başarı yüzdesi, yüzde 95 seviyelerindedir. Ancak hastanın, ameliyat sonrasında hastanede kalma süresi daha uzundur. Hastanede kalma süresi yerleştirilen drenaj borularına ve hastanın yaşına göre şekillenebilmektedir.

Son yıllarda sağladığı avantajlardan dolayı laparoskopik cerrahi yöntemi ile gerçekleştirilen pyeloplasti operasyonları daha çok tercih edilmektedir. Laparoskopik yöntemde aynı işlemler daha minimal kesiler aracılığı ile gerçekleştirilmektedir. Açılan üç veya dört minimal kesi içerisinden hastanın bedenine giriş yapılır. Robotik cerrahide ise yine minimal kesilerden giriş sağlanır ve sonrasında Da Vinci Robotik Cerrahi yöntemi ile gerçekleştirilir. Robotik cerrahi ile gerçekleştirilen ameliyatlarda başarı yüzdesi yüzde 97 seviyelerine çıkarken, operasyondan sonra hastanın, hastanede bir veya iki gün kalması yeterli olmaktadır.

Da Vinci Robotik Cerrahi Yöntemi İle Pyeloplasti Ameliyatında büyük bir kesiye gerek kalmaz. Cerraha operasyon sırasında üç boyutlu ve yüksek çözünürlüklü görüntüler kılavuzluk eder. Da Vinci Robotik Cerrahi yönteminde elde edilen görüntüler 10 – 15 kata kadar büyütülebilmektedir. El titremesi riski robotik cerrahide yoktur. Aynı zamanda cihazın robotik kollarının hareket kabiliyeti son derece yüksektir. Milimetrik düzeyde hassasiyet gerektiren Pyeloplasti ameliyatı, robotik cerrahi ile çok daha kolay gerçekleştirilmektedir. Robotik Pyeloplasti özellikle klasik açık cerrahiyle kıyaslandığında çok sayıda önemli avantaj sağlar.

UPJ Darlığı İçin Robotik Pyeloplasti Yöntemi

Pyleoplasti ameliyatları da robotik cerrahi uygulamalarının sıkça kullanıldığı bir alandır. Robotik Cerrahi İle Pyeloplasti ameliyatı yapılabilmesi için cerrahın hem laparoskopik hem de robotik alanda tecrübe sahibi olması gerekir. Deneyimli bir cerrah tarafından gerçekleştirilen operasyonların sorunsuz ve başarılı geçme oranı çok daha yüksektir. Robotik cerrahi hem hasta hem de cerrah açısından büyük avantajlar sağladığı için her geçen gün daha yaygın şekilde tercih edilmektedir.

Robotik Pyeloplasti Ameliyatının En Önemli Avantajları Nelerdir?

  • İlk olarak açık cerrahi yönteminde olduğu gibi büyük kesiler açılmasına ihtiyaç yoktur. Operasyon küçük minimal deliklerden giriş yapılarak gerçekleştirilir.
  • Görüntü kalitesi üç boyutlu ve yüksek çözünürlüklüdür. Doktor derinlik hissini görüntüler üzerinden yaşayabilir ve görüntüyü on beş kata kadar büyüterek en hassas damar ve sinirlere kadar görebilir.
  • Ameliyat, titremeyen ve 540 derecelik açıda hareket edebilme yeteneğine sahip robotik kollar ile gerçekleştirilir. Bu da her yönden, dikişlerin kolaylıkla yerleştirilmesini sağlar.
  • Robotik kollar titreme yapmaz dolayısıyla insan elinden daha güvenlidir.
  • Robotik cerrahide çapraz damarların varlığının net bir biçimde tespit edilmesi ve tedavi edilmesi mümkündür.
  • Ameliyatın sonrasında hasta daha az ağrı şikayeti yaşar.
  • Hastanede kalınması gereken süre çok daha kısa olur.
  • İyileşme süreci çok daha konforlu ve hızlı geçer.
  • Açık cerrahi sonrası vücutta kalan ameliyat izi yerine çok daha estetik sonuçlar elde edilir.

Eğer böbrekte aşırı bir şişme varsa, UPJ darlığı düzeyinde çapraz damar söz konusuysa mutlaka laparoskopik yöntem veya robotik cerrahi yöntemi tercih edilir.

Bize Ulaşın

 Sizi Arayalım